tirsdag, november 06, 2012

Helsparkle smart, prosessen

 Ettersom vi har brukt så mye tid på "helsparking" i leiligheten vår og resultatet er blitt så utrolig fint så tenkte jeg å forklare litt hvordan jobben med bruke Recover veggfornyer i steden for å helsparkle har vært.

På bildene i denne bloggposten er det soverom og kontor som blir pusset opp. Vi rev ned den gamle lettveggen som var satt opp tidligere og fikk hjelp av snekker Heimtun bygg til å sette opp ny lettvegg med isolasjon og skyvedør for å ta mindre plass i begge rom.Forskjellen mellom helsparkling og bruk av veggfornyer er at du kan legge veggfornyeren direkte på toppen av gammel tapet/maling.  På ifi sine sider har de lagt på veggfornyer på gammel tapet og mener at dette skal gå bra.

Veggene i leiligheten vår hadde veldig mange lag med tapet som også hadde løsnet noen steder, vi valgte derfor å skrape ned tapeten til murstensveggen før vi la på veggfornyeren.


Når vi skapet bort tapeten på veggene i bygården fra 1939 kom det frem mye spennende frem, bandt annet denne tapeten- Lekkert?!I skrapeprosessen har benyttet stålskrape og tapetfjerner med damp, dette kan du enten kjøpe i et jernvarehus, Clas Ohlson eller leie fra Maxbo. Dette gjør jobben med å fjerne tapeten mye enklere, men du må fremdeles belage deg på å skrape endel for å få vekk all tapeten. Husk å legge noe på gulvet under, plastikk el dersom du bruker dampmaskinen, det blir nokså fuktig. 

Når skrapingen er gjennomført, kan det være greit å sjekke om det finnes større rifter eller hull i veggene, disse må fjernes ved bruk av sparkel. Ikke legg på for tykt lag med sparkel om gangen. Sørg for at alt er tørt og uten løse partier før du begynner med lim på veggene. 
Veggfornyeren, Recover er nokså tykk og krever et tykkere lim enn vanlig tapet, det krever også et nokså tykt lag med lim, det står at du kan bruke rulle for å legge på tapetlimet, men vi har brukt en stor pensel og syntes det fungerer bedre da du får lagt på et godt lag og festet deg godt til veggen.

Vi målte opp høydene i forkant med litt ekstra margin og endte opp med å måtte bruke kniv å skjære bort kanten på toppen, dette fordi veggene i leiligheten har svært varierende høyde og det ikke finnes en eneste rett vinkel! Vi brukte laservateret som vi har innvestert i til å merke første punkt på veggen, for så å følge dette bortover og ikke det skjeve taket som er i leiligheten vår.
Vi la lim kun på en del av gangen, dette trenger å tørke litt så det er greit å være litt i forkant på dette punktet. 


Hvilken vei dere jobber med å legge på tapeten har ingenting å si, men vi fant vår vei som vi syntes det var lettest å legge dette sammen. Når man legger på en og en remse er det viktig at den ikke brekker, dette gir merker i som ikke går bort. Vær to stk når du skal legge på veggfornyeren, en oppe og en nede - dette gjør jobben lettere og er hyggeligere!


I vinduskarmene og rundt dører la vi en høyde helt bort til karmen/døren kuttet denne pent og så en mindre bit over karmen/døren. I vinkler skråkuttet vi inn og på baksiden langs med kanten som skulle bøyes inn.


Resultatet ble svært fint, vi gikk for fargen gul S0510-Y10R på kontoret og blå S0520-R80B på veggene. I taket har vi brukt en matt chi som er utrolig fin og behagelig å se på når man våkner en tidlig solskinns søndag morgen!


S0510-Y10R
S0510-Y10R
S0520-R80B
S0520-R80B

Nå skal jo kontoret etterhvert bli til soverommet til vår lille solstråle så da passer det jo med en deilig gulfarge!  

På bloggen fra litt tidligere i høst kan du også se bildet vi fikk i bryllupsgave som vi har over sengen!


søndag, november 04, 2012

Eddik til til folket!

Eddik er et fantastisk middel som alle til en hver tid bør ha hjemme. Eddik har med sin lukt-absorberende evne mange bruksområder og med litt hjelp fra andre kjøkken produkter, som for eksempel natron blir mulighetene enda fler! 
Eddik er i tillegg et svært miljøvennlig alternativ i forhold til kjemiske vaskemidler.

Eddik til folket


1. KJØLESKAP
Vask over alle overflater med såpe og litt eddik og fjern gammel mat som er kilden til lukten i kjøleskapet fyll en kopp med klar eddik 7% og sett den i kjøleskapet over natten. Morgenen etter er lukten borte!

2. TRENINGSTØY
Her er det fler muligheter enten: Spray på ren eddik under armene/der det lukter på treningstøyet eller bomullstøy som har fått vond lukt før du har det i vaskemaskinen. Eller: ha i 2-3 dl eddik i forvasken til treningstøy/bomullstøy, hovedvasken kjører du med vanlig vaskemiddel, for å unngå eddiklukt på tøyet.

3. JEANS SOM BLØR
Det er utrolig kjedelig når favoritt jeansene blør i vask og mister all fargen i vask, til tross for at de vaskes på vrangen. Legg buksen i en bøtte med ca en halv kopp eddik og vann over natten før du kjører buksen i vaskemaskinen. Jeg pleier å gjøre dette med mine mørkeblå og sorte jeans før jeg vasker dem første gang!

4. FLEKKER PÅ TØY
OBS! Dette kan kun gjøres på tøy som kan kokes! Ha eddik og vann i en gryte sammen med klærne som har fått flekker, kok opp og la det stå over natten. Vask så tøyet på vanlig vis i vaskemaskinen og flekken er borte!

5. FORNYE SKINN
Ha litt ren eddik på en klut og tørk over skinnoverflater på vesker og sko for å redusere synligheten av flekker og gi skinnet tilbake glans. Sett inn produktet med skinnbehandling, fett eller spray etter at du har behandlet med eddik.
OBS! Husk å forsøke dette på en liten bit av overflaten før du går over resten av overflaten, ikke bruk på semsket/matt skinn.

6. ANTI-STATISK
Ha en halv kopp med eddik i vaskemaskinens hovedkammer etter at vaskemiddelet er skylt ned så slipper du at tøyet blir statisk.

7. TØYMYKNER
Hell en halv kopp med eddik i skyllevannet i vaskemaskinen slik åt håndklær og sengetøy blir deilig og mykt. Jeans og klær liker ikke å bli vasket med tøymykner – det ødelegger stoffet og dermed fasongen på jeansen, eddik derimot ødelegger ikke tøyet og kan dermed brukes til jeans, innimellom for å få dem mykere.

8. FJERNE LUKT FRA TEPPER
Det finnes ikke noe verre enn tepper som lukter. Bland sammen vann og eddik og gni inn, la virke litt og tørk av med en fuktig klut. Dersom det lukter i bilen, tørk over setene med en klut med eddik og vann for å fjerne lukten. Sitter lukten dypere kan du leie eller låne en tepperensemaskin og ha eddik i vannet.

9. FJERNE FETT
Vask demonter ristene i kjøkkenviften og legg dem i vasken med en halv kopp eddik. La dem ligge noen timer eller over natten, skyll med varmt vann og kjør dem i oppvaskmaskinen eller vask kjøkkensåpe og la dem tørke. Ha vann og eddik og litt kjøkkensåpe i en bøtte og vask de delene av viften som ikke kan demonteres. Pass på så du ikke kommer borti strømførende ledninger etc. Vips så er lukten fra stekeosen borte!

10. RENGJØRE MIKROBØLGEOVNEN
Ha en bolle med halvparten eddik og halvparten vann i mikroen, kjør på full power i 5 minutter, dampen gjør at skit løsner, tørk over hele mikroen med en klut med varmt vann. 

11. BAKTERIER
Spray på ren eddik og tørk over kjøkkenbenken, skjæreplater, håndtak og steder utsatt fort bakterie overføring.

12. RENGJØRE TOALETTET
Hell ca en halv kopp med eddik i toalettet på kvelden, skrubb godt før du går og legger deg og la det stå uten å trekke ned over natten, neste morgen skrubber du litt til med toalettbørsten og trekker ned!

13. LUKT FRA DYR
Fjern, vask kilden og sett en kopp med eddik i rom som lukter kattetiss. Ha en sprayflaske med eddik og grønnsåpe for å tørke opp på gulvet hvis du har valp i pottetrening.

14. TETT AVØP
Ha 2-3 spiseskjeer med natron i sluket, deretter ca 2 dl eddik, la dette virke og boble i ca 15 minutter før du heller på med en liter kokende vann også masse varmt vann så restene ikke tetter igjen avløpet.

15. FJERNE UGRESS
Hell litt eddik på roten av uønsket ugress i hagen, pass på så du ikke får eddik på plantene du vil beholde.

16. MYGGESTIKK
Ha litt eddik på en bommullsdott eller q-tips og påfør kløende myggstikk.

17. FLEKKER AV VOKS ELLER LYS
Ha litt eddik på en tannbørste eller en klut skrubb på overflaten som har fått for eksempel flekker av stearin eller fargestifter. Eddiken løser opp voksen, tørk så av med en klut med varmt vann. 

18. GRILLSESONG
Spray ren eddik på en klump med aluminiumsfolie og gyv løs risten til grillen for å få den klar for sesongen eller middagen!

19. BADEROMSRENGJØRING
Spray på ren eddik på vasken og kranene, la virke litt og kalkflekker fjernes lett som bare det med en klut med varmt vann. Vask flisene på badet og fugene med 50/50 eddik og vann, for mye eddik kan løse opp fugemassen så ikke bruk for mye. 

20. FOTBAD
Ha en del eddik til to deler vann i fotbadet en gang i uken om sommeren for å fjerne døde hudceller.

21. EDDIK MOT FLASS
Hvis hodebunnen er tørr, maser inn epleeddik i hodebunnen og la virke i 15 minutter før du vasker håret med vanlig sjampo. Eddik i håret en gang i måneden kan også hjelpe til å fjeren rester av hårstylingsprodukter som ikke sjampoen klarer å få bort.

22. FÅ NEGLELAKKEN TIL Å VARE
Ha litt eddik på en bommulsdott og påfør neglene før du tar på neglelakk, dette gjør at lakken sitter lenger - for resultat som varer enda lenger bruk top coat/ blank topplakk!

Hvis du ikke liker lukten av eddik kan du legge skiver med sitron- eller appelsinskall i eddik flasken og la dette trekke i ca 3 uker til eddiken har fått samme farge som skallet. Hell over i en sprayflaske og bruk til for eksempel desinfisering.

Har du fler eddik tips? Kommenter i feltet under, sharing is caring! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...