søndag, november 04, 2012

Eddik til til folket!

Eddik er et fantastisk middel som alle til en hver tid bør ha hjemme. Eddik har med sin lukt-absorberende evne mange bruksområder og med litt hjelp fra andre kjøkken produkter, som for eksempel natron blir mulighetene enda fler! 
Eddik er i tillegg et svært miljøvennlig alternativ i forhold til kjemiske vaskemidler.

Eddik til folket


1. KJØLESKAP
Vask over alle overflater med såpe og litt eddik og fjern gammel mat som er kilden til lukten i kjøleskapet fyll en kopp med klar eddik 7% og sett den i kjøleskapet over natten. Morgenen etter er lukten borte!

2. TRENINGSTØY
Her er det fler muligheter enten: Spray på ren eddik under armene/der det lukter på treningstøyet eller bomullstøy som har fått vond lukt før du har det i vaskemaskinen. Eller: ha i 2-3 dl eddik i forvasken til treningstøy/bomullstøy, hovedvasken kjører du med vanlig vaskemiddel, for å unngå eddiklukt på tøyet.

3. JEANS SOM BLØR
Det er utrolig kjedelig når favoritt jeansene blør i vask og mister all fargen i vask, til tross for at de vaskes på vrangen. Legg buksen i en bøtte med ca en halv kopp eddik og vann over natten før du kjører buksen i vaskemaskinen. Jeg pleier å gjøre dette med mine mørkeblå og sorte jeans før jeg vasker dem første gang!

4. FLEKKER PÅ TØY
OBS! Dette kan kun gjøres på tøy som kan kokes! Ha eddik og vann i en gryte sammen med klærne som har fått flekker, kok opp og la det stå over natten. Vask så tøyet på vanlig vis i vaskemaskinen og flekken er borte!

5. FORNYE SKINN
Ha litt ren eddik på en klut og tørk over skinnoverflater på vesker og sko for å redusere synligheten av flekker og gi skinnet tilbake glans. Sett inn produktet med skinnbehandling, fett eller spray etter at du har behandlet med eddik.
OBS! Husk å forsøke dette på en liten bit av overflaten før du går over resten av overflaten, ikke bruk på semsket/matt skinn.

6. ANTI-STATISK
Ha en halv kopp med eddik i vaskemaskinens hovedkammer etter at vaskemiddelet er skylt ned så slipper du at tøyet blir statisk.

7. TØYMYKNER
Hell en halv kopp med eddik i skyllevannet i vaskemaskinen slik åt håndklær og sengetøy blir deilig og mykt. Jeans og klær liker ikke å bli vasket med tøymykner – det ødelegger stoffet og dermed fasongen på jeansen, eddik derimot ødelegger ikke tøyet og kan dermed brukes til jeans, innimellom for å få dem mykere.

8. FJERNE LUKT FRA TEPPER
Det finnes ikke noe verre enn tepper som lukter. Bland sammen vann og eddik og gni inn, la virke litt og tørk av med en fuktig klut. Dersom det lukter i bilen, tørk over setene med en klut med eddik og vann for å fjerne lukten. Sitter lukten dypere kan du leie eller låne en tepperensemaskin og ha eddik i vannet.

9. FJERNE FETT
Vask demonter ristene i kjøkkenviften og legg dem i vasken med en halv kopp eddik. La dem ligge noen timer eller over natten, skyll med varmt vann og kjør dem i oppvaskmaskinen eller vask kjøkkensåpe og la dem tørke. Ha vann og eddik og litt kjøkkensåpe i en bøtte og vask de delene av viften som ikke kan demonteres. Pass på så du ikke kommer borti strømførende ledninger etc. Vips så er lukten fra stekeosen borte!

10. RENGJØRE MIKROBØLGEOVNEN
Ha en bolle med halvparten eddik og halvparten vann i mikroen, kjør på full power i 5 minutter, dampen gjør at skit løsner, tørk over hele mikroen med en klut med varmt vann. 

11. BAKTERIER
Spray på ren eddik og tørk over kjøkkenbenken, skjæreplater, håndtak og steder utsatt fort bakterie overføring.

12. RENGJØRE TOALETTET
Hell ca en halv kopp med eddik i toalettet på kvelden, skrubb godt før du går og legger deg og la det stå uten å trekke ned over natten, neste morgen skrubber du litt til med toalettbørsten og trekker ned!

13. LUKT FRA DYR
Fjern, vask kilden og sett en kopp med eddik i rom som lukter kattetiss. Ha en sprayflaske med eddik og grønnsåpe for å tørke opp på gulvet hvis du har valp i pottetrening.

14. TETT AVØP
Ha 2-3 spiseskjeer med natron i sluket, deretter ca 2 dl eddik, la dette virke og boble i ca 15 minutter før du heller på med en liter kokende vann også masse varmt vann så restene ikke tetter igjen avløpet.

15. FJERNE UGRESS
Hell litt eddik på roten av uønsket ugress i hagen, pass på så du ikke får eddik på plantene du vil beholde.

16. MYGGESTIKK
Ha litt eddik på en bommullsdott eller q-tips og påfør kløende myggstikk.

17. FLEKKER AV VOKS ELLER LYS
Ha litt eddik på en tannbørste eller en klut skrubb på overflaten som har fått for eksempel flekker av stearin eller fargestifter. Eddiken løser opp voksen, tørk så av med en klut med varmt vann. 

18. GRILLSESONG
Spray ren eddik på en klump med aluminiumsfolie og gyv løs risten til grillen for å få den klar for sesongen eller middagen!

19. BADEROMSRENGJØRING
Spray på ren eddik på vasken og kranene, la virke litt og kalkflekker fjernes lett som bare det med en klut med varmt vann. Vask flisene på badet og fugene med 50/50 eddik og vann, for mye eddik kan løse opp fugemassen så ikke bruk for mye. 

20. FOTBAD
Ha en del eddik til to deler vann i fotbadet en gang i uken om sommeren for å fjerne døde hudceller.

21. EDDIK MOT FLASS
Hvis hodebunnen er tørr, maser inn epleeddik i hodebunnen og la virke i 15 minutter før du vasker håret med vanlig sjampo. Eddik i håret en gang i måneden kan også hjelpe til å fjeren rester av hårstylingsprodukter som ikke sjampoen klarer å få bort.

22. FÅ NEGLELAKKEN TIL Å VARE
Ha litt eddik på en bommulsdott og påfør neglene før du tar på neglelakk, dette gjør at lakken sitter lenger - for resultat som varer enda lenger bruk top coat/ blank topplakk!

Hvis du ikke liker lukten av eddik kan du legge skiver med sitron- eller appelsinskall i eddik flasken og la dette trekke i ca 3 uker til eddiken har fått samme farge som skallet. Hell over i en sprayflaske og bruk til for eksempel desinfisering.

Har du fler eddik tips? Kommenter i feltet under, sharing is caring! 
1 kommentar:

Anonym sa...

Så utrolig mange nyttige bruksområder,
for en praktisk datter jeg har.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...